16 Eylül 2024
weather
23°
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
tr
Red Haber Sağlık Bakan Memişoğlu'dan Maymun Çiçeği Konusunda Rahatlatacak Açıklama

Bakan Memişoğlu'dan Maymun Çiçeği Konusunda Rahatlatacak Açıklama

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsü hakkında açıklamalarda bulundu. Bakanlık olarak aşıdan testlere kadar gerekli önlemleri aldıklarını belirten Memişoğlu, ülkede henüz bu virüsün görülmediğini vurguladı. Ayrıca, maymun çiçeği virüsünün Covid-19 gibi bir salgına yol açmayacağı konusunda kanaat olduğunu ifade etti. Bakan, virüsün nadir görülebileceğini ancak salgına dönüşmeyeceğini söyleyerek ekstra önlemlere gerek olmadığını belirtti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakan Memişoğlu'dan Maymun Çiçeği Konusunda Rahatlatacak Açıklama

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsüne karşı tüm tedbirleri aldıklarını belirterek, aşının ve testlerin ne şekilde uygulanacağı konusunda bakanlık olarak hazır olduklarını vurguladı.

Maymun Çiçeği Virüsüne Karşı Alınan Önlemler

Bakan Memişoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün hastalık hakkında acil durum ilan ettiğini ve ülkelerin kendi önlemlerini alması gerektiğini aktardı. Bilim Kurulu'nun bir rehber hazırlayarak hastalık hakkında detaylı bilgilendirme yaptığını ve vaka durumunda nasıl hareket edilmesi gerektiğini içeren bilgileri paylaştığını söyledi.

Maymun Çiçeği Virüsü ve Çiçek Hastalığı

Memişoğlu, maymun çiçeği ve çiçek hastalığının aynı virüs soyundan geldiğini belirterek, çiçek hastalığının artık dünyada görülmediğini ifade etti. Ancak maymun çiçeği virüsü konusunda ülkede henüz bir vaka görülmediğini açıkladı. Hastanelere başvuran ve endişe duyan kişilere testlerin yapıldığını ancak henüz tanının konmadığını belirtti.

Aşı ve Test Çalışmaları

Bakan Memişoğlu, virüsle ilgili yapılan test ve aşı çalışmalarına değinerek, ülkede Covid-19 aşısının üretildiğini ve gerekirse diğer aşıların da üretilebileceğini belirtti. Sağlık sisteminin her türlü aşıyı üretebilecek kapasitede olduğunu vurgulayan Memişoğlu, endemik hastalıkların aşı tedariki konusunda özel bir çaba sarf etmediklerini ancak gerektiğinde üretimlerinin yapılabileceğini dile getirdi.

Sınır Kapılarındaki Hassasiyet

Sınır kapılarında özel bir önlem alınmadığını ancak rehberlerin yayınlanarak insanların konuya daha hassas yaklaşmalarının sağlandığını ifade eden Memişoğlu, virüsün belirtilerinin ilk günlerde ortaya çıkmayabileceğini ve cilt lezyonlarının önemli bir belirti olduğunu belirtti. Toplumsal farkındalık çalışmaları yapıldığını ve giriş kapılarında kontrol mekanizmalarının hassas bir şekilde işletildiğini açıkladı.

3'üncü Basamak Alışkanlığı ve Değişim Çağrısı

Memişoğlu, sağlık hizmetlerinde 3'üncü basamağın ağırlıklı olarak kullanıldığını ve bu alışkanlığın değişmesi gerektiğini belirtti. Aile hekimliğinin daha etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Memişoğlu, 1'inci ve 2'nci basamak sağlık hizmetlerinin daha entegre bir şekilde çalışması gerektiğini ifade etti.

Sonuç-Değer Bazlı Sağlık Sistemi

Memişoğlu, sağlık hizmetlerinde sonuç ve değer odaklı bir sisteme geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, gereksiz test ve ilaç kullanımının azaltılması gerektiğini belirtti. Doktor-hasta ilişkisinin önemine değinen Bakan Memişoğlu, hastaların tedavilerinin tek bir merkezde çözümlenmesi gerektiğini ve bu sürecin iyileştirilmesi için toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini dile getirdi.

Rize'de 3. sürgün hasadı için son hazırlıklar tamamlandı

Rize'de 3. sürgün hasadı için son hazırlıklar tamamlandı