19 Eylül 2024
weather
23°
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
tr
Red Haber Genel DSÖ: Yeni Bir Covid-19 Süreci Endişe Verici Olabilir

DSÖ: Yeni Bir Covid-19 Süreci Endişe Verici Olabilir

Maymun çiçeğinin yayılmasını durdurmanın Covid-19'a göre daha kolay olduğu belirten DSÖ Sözcüsü Margaret Harrisi dünya çapında endişelere yol açan, "Covid-19 gibi yeni bir süreç başlayabilir mi?" sorusuna yanıt verdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
DSÖ: Yeni Bir Covid-19 Süreci Endişe Verici Olabilir

Maymun çiçeğinin yayılmasını durdurmanın Covid-19'a göre daha kolay olduğu belirtilen DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, dünya çapında endişelere yol açan M çiçeği virüsü hakkında açıklamalarda bulundu.

M Çiçeği Virüsünün Genetik Yapısı ve Yayılma Hızı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği virüsünün hızla yayılmaya başlaması ve genetik türleri hakkında bilgi verdi. Harris, 2023'te görülen vaka artışına dikkat çekerek, özellikle yeni tür "Klad 1b" ile ilgili endişelerini paylaştı.

Yeni Türün Etkileri ve Yayılma Riski

M çiçeği virüsünün yeni türü olan Klad 1b'nin özellikle çocuklar arasında yüksek ölüm oranına sebep olduğunu vurgulayan Harris, hastalığın çok hızlı yayılması nedeniyle diğer ülkelere de sıçradığını belirtti.

M Çiçeği Virüsüne Karşı Tedavi ve Önlemler

DSÖ Sözcüsü Harris, M çiçeği virüsü için belirli bir tedavinin olmamasına rağmen semptomatik tedavinin etkili olduğunu ifade etti. Virüsün bulaşması durumunda hastaların ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanması gerektiğini belirten Harris, hastaların tedaviye erken başlamasının önemine dikkat çekti.

Aşı ve Koruyucu Önlemler

M çiçeği virüsüne karşı geliştirilen aşıların etkili olduğunu belirten Harris, salgının yayılmasını engellemek için aşılama ve temel halk sağlığı önlemlerinin önemine vurgu yaptı. Aşı stoklarının yönetimi ve uluslararası iş birliği konularına da değinen Harris, virüsün kontrol altına alınabilmesi için toplumun katılımının hayati olduğunu belirtti.

M Çiçeği Virüsü ve Pandemi Endişesi

M çiçeği virüsünün dünyaya yayılmasını ve pandemiye dönüşmesini istemediklerini belirten Harris, virüsün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan edildiğini söyledi. Özellikle sağlık sistemleri üzerinde ciddi baskı oluşturabileceği için virüsün kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.

M Çiçeği Virüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

DSÖ'ye göre, M çiçeği virüsünün belirtileri arasında yüksek ateş, kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik ve cilt döküntüleri yer alıyor. Virüsün bulaşma yolları ve koruyucu aşılar hakkında da bilgilendirme yapıldı.

Aşı Faaliyetleri ve Koruma Yöntemleri

Çeşitli ülkelerde kullanılan aşıların M çiçeği virüsüne karşı etkili olduğu ve aşılama programlarının önemine dikkat çekildi. Aşı stoklarının yönetimi ve uluslararası iş birliği konuları da ele alındı.

Beşiktaş, UEFA'ya Lugano maçı kadrosunu bildirdi: Şaşırtıcı bir isim listede

Beşiktaş, UEFA'ya Lugano maçı kadrosunu bildirdi: Şaşırtıcı bir isim listede